4-5 Januari, Kaapstad – Fietstocht, Hop-on/Hop-off ---- City Sightseeing

5 januari 2018 - Kaapstad, Zuid-Afrika

Redelijk vroeg uit de veren om op tijd, 9:00u bij het verzamelpunt te zijn voor de “Bikes & Bites” tocht, een soort “Happen-en-Trappen”.  Parkeergarage in de buurt geïnstalleerd op TOM… helaas, een privéparking…dus een andere gezocht en gevonden. Willy was de gids, en bracht ons Rooibos-thee en Ruskies ( gedroogde “broodjes” van meel  en melk). Hij kwam  uit Zimbabwe en verdiende in Kaapstad geld voor later en zijn familie. Hij vertelde dat veel landgenoten, maar ook Zuid-Afrikanen,  op die manier geld verdienden in de toeristenindustrie en later terug te keren naar hun geboortegrond om met het verdiende geld daar een bestaan verder op te bouwen.

Willy reed op een racefiets, Corrie en Sjoerd kregen een mountainbike met 21 versnellingen.

Kris-kras door de stad gaan, waar men weinig, zeg maar geen rekening houdt met fietsers , was een avontuur dat toch wel met groot gemak werd uitgevoerd. Het was een warme dag, dus de nodige zweetdruppels werden geproduceerd, met name als de weg niet vlak was en dat was regelmatig het geval. Willy zorgde ervoor dat we overal veilig konden manoeuvreren.

We kwamen langs het huis van  Jan van Riebeeck (de NL-oprichter van Kaapstad)waar ook zijn standbeeld staat, en de Compagnie tuin, annex botanische tuin, het Kasteel Goede Hoop, de universiteit, Six-district, Bo-Kaap (kleurrijke straat Wale Street), Cape Town Stadium (Finale Worldcup 2010), Table Bay en de Waterfront. Overal een verhaal over de geschiedenis of de actuele situatie en af en toe wat gelegenheid om rond te lopen.

Traditioneel klinkt om 12 uur elke dag het kanon op Signal Hill (vlak bij Bo-Kaap),  het signaal dat de lunchtijd aanbreekt. Zowel die lunch bij een Thais restaurant, Biesmallah, en de champagne met Biltong (gedroogd/gezouten vlees van rund of struisvogel) bij het volbrengen van de tocht hoorde bij het arrangement.

De rest van de middag rustig doorgebracht bij het guesthouse, gedeeltelijk op het terras en binnen als het in de zon te warm werd.

’s Avonds bij het diner genoten van de ondergaande zon en wederom de Tafelberg in het vizier.

Vrijdag 5 januari hebben we de hele dag met de dubbeldeks-bussen van “Sightseeing Cape Town” rondgereden. Weer een manier om de stad te leren kennen.

Het belangrijkste eerste doel was een bezoek aan het “Castle of Good Hope”, oorspronkelijk gebouwd door de Nederlanders onder leiding van Jan van Riebeeck in de jaren 1662-66 zo ongeveer… Hier de traditionele sleuteloverdracht van de poort, een demonstratie van het afschieten van een kanon en enkele museumruimtes bezocht. Verder het museum van “District Six” bezocht, waarin duidelijk in beeld werd gebracht dat een (zwarte) woonwijk met 60.000 inwoners, zonder vooraankondiging en alternatief werd afgebroken. Op dit moment is een deel van de grond waar die wijk was opgebouwd, ter herinnering, nog steeds kaal . Een zwarte bladzijde van het apartheidsregime.

Natuurlijk af en toe opgestapt en uitgestapt. Bijzonder was de tocht met de Blauwe Lijn die een ronde om de Tafelberg maakt. Dan zie je aan de achterzijde dat die berg helemaal niet vlak is, maar alleen de top aan de voorkant.  Aan die achterzijde wordt de berg genoemd “de 12 apostelen” vanwege de opvallende  toppen op een rij. Aan die kant is zijn de weersomstandigheden rustiger, veel verschillende stranden, de hellingen naar de kust volgebouwd met dure appartementen… van veel “beroemdheden/celebreties”, en misschien ook wel onze Gordon….. De dure auto’s, o.a. van Porche en Mercedes, waren niet te tellen! Maar….ook weer een “Township” met erbarmelijke woonsituaties, het contrast is stuitend. Bijzonder was de ontmoeting met 2 zeerobben. Eén ervan werd in het water “gebonjourd” omdat het de business van een lokale bewoner aan het bederven was. Immers, hij deelde vis uit aan de andere, en liet toeristen/kinderen dicht bij het dier zitten… en foto’s maken … uiteraard tegen “vergoeding”. Wij stonden bij de eerste te kijken, die in het water de nodige kapriolen uithaalde met enkele weggegooide viskoppen.

Beide dagen waren nuttig besteed aan een betere kennismaking met Kaapstad, en allebei  mooi, zonnig en warm weer, 25+ grd. Goed voor de foto’s, maar voor het fietsen wel een beetje erg warm…

Foto’s

1 Reactie

  1. Laura:
    7 januari 2018
    Super, heerlijk jullie te zien en de zon! 😍😘